15 januari 2020 – Het aantal kinderen dat in de afgelopen jaren is gediagnosticeerd met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS), is viervoudig toegenomen. Vanuit Erasmus Universiteit Rotterdam wordt er onderzoek gedaan naar de stabiliteit van ASS over de tijd. Hiervoor wordt gezocht naar gezinnen met thuiswonende kinderen/jongvolwassenen van 6 tot 20 jaar die gediagnosticeerd zijn met ASS.
Om te bepalen of er sprake is van stabiliteit van ASS bij deze kinderen/jongvolwassenen, worden vragenlijsten afgenomen en vinden er huisbezoeken plaats. In totaal zullen er drie meetmomenten plaatsvinden over een periode van 2 jaar. In deze 2 jaren krijgt u 3 maal een vragenlijst om in te vullen en komen er 2 studenten van Erasmus Universiteit Rotterdam bij u op huisbezoek.
Tijdens het huisbezoek wordt gevraagd of u als ouder samen met uw kind met autisme twee spellen wilt spelen. Als het kind/de jongvolwassene thuiswonende broers en/of zussen heeft, spelen zij ook twee spellen met elkaar. Tijdens deze spellen wordt de interactie geobserveerd. Daarnaast wordt er een kort interview gehouden met ouder(s), kind en eventueel broer en/of zus. Het huisbezoek wordt gefilmd en duurt gemiddeld een uur. Het filmmateriaal wordt uitsluitend gebruikt voor dit onderzoek.
Als dank voor de moeite en tijd die de gezinnen willen vrij maken voor dit onderzoek, ontvangt elk kind/elke jongvolwassene aan het eind van ieder huisbezoek een cadeautje. Daarnaast wordt bij uw zoon/dochter met autisme een gratis intelligentietest afgenomen en worden de autismekenmerken in kaart gebracht door middel van een ADOS. Ook mogen de ouders een gratis lezing over ASS bijwonen. Verder maakt het hele gezin kans op een weekendje weg wanneer de twee meetmomenten hebben plaatsgevonden.
Heeft u een zoon/dochter met ASS van 6-20 jaar die bij u thuis woont, bent u benieuwd of ASS verandert over de tijd en lijkt het u een leuke ervaring om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek, stuur dan een mailtje naar onderzoekautisme.eur@gmail.com met uw naam en telefoonnummer. Binnen vier weken zal er contact met u worden opgenomen.
Met vriendelijke groeten,
Het onderzoeksteam van Erasmus Universiteit Rotterdam
Dit bericht is 3129 keer gelezen.