26 november 2021 – LHBT-jongeren doen 4,5 keer vaker een suïcidepoging dan niet-LHBT-jongeren. Hoe kunnen ouders en professionals in zorg en welzijn hiermee omgaan? Daarover heeft Movisie twee specifieke factsheets uitgebracht: een voor ouders en een voor professionals en vrijwilligers die werken met LHBT-jongeren.
Zelfmoordpogingen onder jonge LHBT’s komen 4,5 keer vaker voor dan onder heteroseksuele jongeren. Onder transgender jongeren heeft maar liefst een op de vijf een zelfmoordpoging gedaan. En 34 procent van de lesbiennes, biseksuele en homojongeren heeft soms serieuze gedachten aan zelfmoord, tegenover 17 procent van de heterojongeren.
Veelzeggende cijfers, die voor Movisie, 113 Zelfmoordpreventie, COC Nederland en het ministerie van VWS in 2019 aanleiding waren voor verschillende acties, zoals het vernieuwen van de website Iedereen is anders. Op deze site, primair gericht op jongeren, worden veel gestelde vragen over LHBT beantwoord en tips en verhalen gedeeld, filmpjes getoond en contactgegevens vermeld waar jongeren terecht kunnen voor hulp en ondersteuning. Ook voor ouders en professionals bevat de website een schat aan tips en informatie.
Handzaam en concreet
In het kader van suïcide preventie onder jonge LHBT’s heeft Movisie onlangs nog eens twee handzame factsheets uitgebracht: een gericht op ouders, en een gericht op professionals en vrijwilligers. Ze bevatten toegankelijke en zeer concrete informatie: wat kan suïcidegedachten bij jongeren triggeren? Op welke signalen moet je alert zijn? En ook: wat kun je doen als je ziet dat je kind/ een jongere in de gevarenzone dreigt te raken?
Download de factsheet voor professionals en vrijwilligers
Download de factsheet voor ouders
Minisymposium
De factsheets zijn gebaseerd op onderzoek van Movisie, in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Universiteit van Amsterdam (UvA): ‘Suïcidepreventie onder LHBT-jongeren. Ervaringen van professionals. De resultaten van het onderzoek worden op 18 november gepresenteerd tijdens het online mini-symposium ‘Suïcidepreventie onder LHBT-jongeren. Stand van zaken en agenda voor de toekomst’, van 10.00-12.15
Ga naar het agenda-item over dit minisymposium >>
Bron: movisie.nl
Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.
Dit bericht is 4517 keer gelezen.