X

Duur van depressie blijkt langer dan eerder gedacht

18 juni 2018 – Eerder Nederlands onderzoek heeft laten zien dat de helft van de mensen met depressie binnen 3 maanden opknapt. Het Trimbos-instituut deed opnieuw onderzoek naar de duur van klinische depressie en keek voor het eerst ook naar de duur van subklinische depressie.

In het onderzoek werd gebruik gemaakt van gegevens van de derde meting van de studie NEMESIS-2 (Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2), een grootschalig onderzoek uitgevoerd door het Trimbos-instituut naar de psychische gezondheid van de volwassen bevolking.

Voor dit onderzoek is uitgegaan van 286 mensen met een klinische depressie volgens DSM-IV (Major Depressive Disorder of MDD) en 107 mensen met een subklinische depressie (Minor Depressive Disorder of MinDD). De duur van hun depressie werd in een mondeling gesprek bepaald met behulp van het ‘Levensloopinterview’ (Life Chart Interview).

Duur van klinische depressie

Van de mensen met MDD knapte de helft binnen 6 maanden op en was 12% binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld. De gemiddelde duur van MDD was 10,7 maanden. Bij mensen die voorafgaand aan de depressie lichamelijk en psychisch beter functioneerden duurde de depressie korter. De depressie duurde langer bij mensen die ten tijde van de depressie ook een dysthymie of angststoornis hadden.

Duur van subklinische depressie

De mediane duur van MinDD was vergeleken met MDD de helft korter (3 maanden). Vergelijkbaar waren de gemiddelde duur (8,7 maanden), het percentage dat niet herstelt binnen 3 jaar (10%) en de risico-indicatoren voor MinDD.

Conclusie

In NEMESIS-2 vonden we een twee keer zo lange mediane duur voor MDD vergeleken met eerder Nederlands onderzoek. Dit betekent dat alleen een korte periode zonder behandeling verdedigbaar is. Daarnaast laat dit onderzoek zien dat MinDD niet kan worden beschouwd als een kortstondige toestand die vanzelf overgaat.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Acta Psychiatrica Scandinavica (doi:10.1111/acps.12753), en recentelijk ook in Tijdschrift voor Psychiatrie

Bron: trimbos.nl.

Dit bericht is 9370 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.