De Nederlandse ggz: “Kabinet: zet de stevige woorden om in serieuze daden!”

Facebooktwitterlinkedinmail

17 juli 2024 – “Als de mentale gezondheid van een miljoen mensen een beetje verbetert, besparen we al 145 miljoen euro aan maatschappelijke kosten. Denk je eens in wat we kunnen bereiken als iedereen mentaal sterker wordt. Het kabinet Schoof zou er goed aan doen hun woorden rondom preventie én bestaanszekerheid in daden om te zetten.”

Dat kan ook helpen om de gezondheidsverschillen tussen verschillende groepen mensen te verkleinen, volgens Ruth Peetoom, voorzitter van de Nederlandse ggz. “Mensen met een laag inkomen hebben meer dan drie keer zo vaak psychische klachten als mensen met een hoog inkomen. Er is dus werk aan de winkel: help ellende te voorkomen door tijdig de juiste ondersteuning of zorg te bieden, en verminder zo ook de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg.”

Ambities en bezuinigingen

In het hoofdlijnenakkoord van PVV, NSC, VVD en BBB staat dat preventie centraal moet staan om de gezondheid te verbeteren, gezondheidsverschillen te verkleinen en de zorgvraag te beheersen. Mooie ambities, maar de financiële paragraaf laat juist bezuinigingen zien op preventie.

‘Elke euro betaalt zich terug’

De Nederlandse ggz vindt dat dat voor het regeerprogramma anders kan. Peetoom: “De coalitiepartijen begrijpen dat investeren in preventie en mentale gezondheid winst oplevert. Bijvoorbeeld op de werkvloer. De kosten van verzuim door psychische problemen worden in Nederland geschat op 3,1 miljard euro per jaar. Voorkom mentale uitval daar dus. Maar vooral bij de jeugd geldt hoe jonger in het leven mentale problemen ontstaan, hoe groter en langer de schade. In 2023 kreeg één op de negen jongeren tot 23 jaar jeugdzorg, en bij jongeren tot 18 jaar was dat één op de zeven. Dit mag niet langer stijgen. Schoof moet investeren in mentale gezondheid. Elke euro betaalt zich dubbel en dwars terug. Jongeren en volwassenen kunnen blijven leren, werken, kunnen belasting betalen en zijn minder afhankelijk van uitkeringen.”

‘Keer het tij’

Bijna 100.000 mensen staan op de wachtlijst voor geestelijke gezondheidszorg en ook kunnen steeds meer mensen de snel veranderende maatschappij niet bijbenen. Sommigen raken in de schulden of gebruiken te veel alcohol of drugs. In ernstige gevallen verliest iemand zo de grip op zijn of haar leven. Als gedrag dan ook nog ontspoort, kan dat overlast geven in de buurt.

Van deze groep mensen met  ‘onbegrepen gedrag’ is ongeveer een derde bekend bij de ggz. Vaak (65% ) ontvangt de politie meldingen over mensen die niet bekend zijn bij ggz. Deze mensen mijden regelmatig zorg of weigeren ondersteuning. Peetoom: “Als we niets doen nemen alle cijfers toe. Ruim één op de drie jongeren en een kwart van de volwassenen heeft nu mentale problemen. Laat dit nieuwe kabinet het tij keren door in alle sectoren, zoals onderwijs, werk en huisvesting, te investeren in mentale gezondheid. Vroegsignalering is cruciaal: sneller zien aankomen waar iemands mentale gezondheid wankelt en daarnaar durven en kunnen handelen.”

‘Niet opstapelen’

Daarom pleit Peetoom voor investeringen in wijkteams en bemoeizorg. “Op die manier zijn zorgmijders sneller in beeld en kun je hen helpen inzien dat ze hulp nodig hebben. Ook kunnen we psychische problemen van andere bewoners in een vroeg stadium signaleren en voorkomen dat problemen van ggz-cliënten zich opstapelen, wat incidenteel kan leiden tot verward gedrag. En natuurlijk hoeft het kabinet Schoof dit niet alléén op te pakken. Om gezondere wijken mogelijk te maken, staat een samenwerking van ActiZ, Aedes, de Nederlandse ggz, Divosa, MIND, Sociaal Werk Nederland, Valente, VNG en de Woonbond al voor ze klaar. Die uitgestoken hand hoeft Schoof alleen nog maar aan te pakken.”

Bron:  persbericht

Dit bericht is 608 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail