De Monitor: noodklok om opvang verwarde mensen

Facebooktwitterlinkedinmail
verwarde man

12 september 2016 –  Fietsende man van A7 gehaald.’ ‘Verwarde man maakt de buurt wakker en belt negen keer 112.’ ‘Verwarde vrouw vernielt balkon.’ We horen het steeds vaker: er is een verwarde man of vrouw gesignaleerd. Alleen al in 2015 kreeg de politie 65.000 meldingen binnen over mensen die een verwarde indruk maakten. Een stijging van 65 procent ten opzichte van vijf jaar geleden. Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg is het aantal incidenten waar verwarde mensen bij betrokken zijn toegenomen.

Soms kunnen deze personen een gevaar vormen voor hun omgeving of voor zichzelf. Overheidsinstanties zitten met hun handen in het haar als het gaat om de aanpak van deze mensen. Hoe zorgen we ervoor dat ze goed geholpen kunnen worden en dat ze ondertussen geen schade kunnen veroorzaken? Wie zijn deze verwarde mensen? Hoe worden ze begeleid en is de geboden hulp voldoende? We kregen diverse tips uit het werkveld. Allen trekken aan de bel. De aanpak schiet tekort, terwijl het probleem steeds groter wordt. We duiken in de wereld van de verwarde mensen en spreken met familieleden, instanties, hulpverleners en politie.

Iedereen lijkt met de handen in het haar te zitten over hoe we deze mensen de helpende hand kunnen bieden. Bekijk hier de uitzending van zondag 11 september 2016 . 

Lees ook de alles over dit onderzoek op de dossierpagina Verwarde mensen van De Monitor.

Bron: demonitor.ncrv.nl

 

Dit bericht is 2888 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail