X
    Categorieën: Algemeen

De invloed van smartphones op onze mentale gezondheid

16 september 2024 – Smartphones hebben een steeds grote invloed op ons leven en de manier waarop we communiceren, werken en omgaan met informatie. Terwijl deze telefoons tal van voordelen bieden, kunnen ze ook negatieve gevolgen hebben, zeker ook voor onze mentale gezondheid.

Smartphones bieden directe toegang tot een vrijwel onbeperkte bron van kennis. We kunnen tegenwoordig snel alle benodigde informatie vinden. Na zoekmachines lijken de verschillende AI-apps nog sneller informatie voor je te kunnen verzamelen.  Daarbij kun je zoeken op klachten,  E-health modules vinden, online chatten over problemen, in contact komen met lotgenoten of de weg naar hulp sneller vinden

Het is makkelijker dan ooit om contact te houden met vrienden, familie en collega’s, ongeacht hun locatie. Sociale media, vormen van beeldbellen en messaging apps hebben de communicatie efficiënter en sneller gemaakt, wat ook gunstig kan zijn voor sociale verbondenheid.

Er zijn tegenwoordig heel veel apps beschikbaar die mensen helpen om hun mentale en fysieke gezondheid te verbeteren, zoals meditatie-apps, apps voor mindfulness, slaapmonitoring en fitness-tracking. Via je telefoon of je smartwatch.  

Aan al deze voordelen zijn er echter ook nadelen verbonden . 

Een veelvoorkomend probleem is de verslaving aan smartphones. Overmatig gebruik van sociale media of games kan leiden tot dopamine-afhankelijkheid, wat vergelijkbaar is met andere vormen van verslaving. Dit kan leiden tot verminderde aandacht, verminderde productiviteit en problemen met impulscontrole.

Het gebruik van smartphones, zoalsse iPhone 12,, vooral vlak voor het slapengaan, kan de kwaliteit van slaap verminderen. Blauw licht van het scherm kan de productie van melatonine verstoren, een hormoon dat essentieel is voor een goede nachtrust. Slaapproblemen worden vaak geassocieerd met een toename van stress, angst en depressie .

Hoewel smartphones ons in staat stellen om verbonden te blijven, kan het paradoxaal genoeg ook leiden tot een gevoel van sociale isolatie. Het intensieve gebruik van sociale media kan leiden tot vergelijkingen en gevoelens van minderwaardigheid, wat op zijn beurt kan bijdragen aan depressie en angst. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen langdurig gebruik van sociale media en verhoogde gevoelens van eenzaamheid .

De constante stroom van meldingen en de mogelijkheid om snel te schakelen tussen taken kan bijdragen aan een verminderd vermogen om langdurige aandacht vast te houden. Dit wordt ook wel ‘digitale multitasking’ genoemd, en kan leiden tot een afname van de productiviteit en het leervermogen .

Smartphones dragen bij aan een fenomeen dat bekend staat als FOMO (Fear of Missing Out), de angst om iets belangrijks te missen. Dit gevoel kan leiden tot verhoogde stress, angst en een constante behoefte om sociale media of nieuwsfeeds te controleren, wat op den duur schadelijk kan zijn voor de mentale gezondheid.

Onderzoeken  bevestigen dat smartphones zowel positieve als negatieve effecten kunnen hebben op onze mentale gezondheid, afhankelijk van hoe ze worden gebruikt. Uit een onderzoek van Twenge en Campbell (2018) blijkt dat overmatig gebruik van smartphones, vooral onder jongeren, samenhangt met een verhoogd risico op depressie en angst . Ander onderzoek suggereert dat moderatie in smartphonegebruik juist kan bijdragen aan een gevoel van sociale verbondenheid en kan helpen bij het reguleren van stress wanneer smartphones functioneel worden gebruikt (zoals voor meditatie of fitness tracking).

Bron: persbericht

 

 

Dit bericht is 313 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.