X
    Categories: E-health

De app G-moji gaat jongeren met psychische problemen helpen

30 april 2019 – “Hoe mooi zou het zijn als we jongeren niet meer uit huis hoeven plaatsen, maar gewoon thuis kunnen helpen?” Levi van Dam ontwikkelt een app die psychische problemen sneller helpt opsporen. En daarvoor hoeft de telefoon bijna niet uit de broekzak, zo meldt EenVandaag

Van Dam is onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en werkt voor het innovatieplatform Garage 2020. Dat platform ontwikkelt de nieuwe app G-moji. “Via zogenaamde ‘passieve data’ kan de app je gedrag bijhouden”, vertelt Van Dam. “En daarmee kunnen we beter reageren op hoe iemand zich voelt.”

Meer dan de griep voorspellen

De techniek komt uit de Verenigde Staten, waar universiteit MIT een app ontwikkelde die deze data opslaat. ‘Passief’ geeft aan dat dat vanzelf gaat. Zo wordt bijvoorbeeld schermtijd bijgehouden, hoeveel en hoe lang iemand belt of hoeveel stappen iemand loopt. “In Amerika kunnen ze daar de griep mee voorspellen. Dat is natuurlijk leuk, maar de problemen waar ik mee werk zijn wat ingewikkelder”, zegt Van Dam.

Het idee ontstond om de techniek toe te passen op de jeugdhulp. “Wij hebben te maken met jongeren die zeggen: ik heb geen grip op mijn eigen emoties, en weet niet wat er met me aan de hand is. Toen dachten we: kunnen we daar met dit soort data meer grip op krijgen?”

Emoticons

Daarom werd de G-moji app ontwikkeld. Naast het bijhouden van de passieve data (hoe laat gaat iemand slapen, hoeveel tijd brengen ze door op social media?), vraagt de app ook elke dag hoe het gaat. Via een emoticon kunnen jongeren dat aangeven: zijn ze bijvoorbeeld blij, boos of verdrietig? “Vorig jaar hebben we dat 3 maanden getest met 32 jongeren. De ene helft had psychische problemen, de andere helft niet.”

In een aantal gevallen was al veel van de data af te lezen. “Bij één meisje dat in die periode een zelfmoordpoging deed, zagen we dat er daarvoor iets gebeurde met haar emoticons.” Haar negatieve emoties waren sterk toegenomen. “Dat was voor ons aanleiding om te denken: er gebeurt echt iets in deze data.”

Niet meer uit huis

De komende tijd wordt de app verder ontwikkeld en verbeterd. Van Dam hoopt dat deze er in de toekomst voor zorgt dat jongeren thuis kunnen blijven wonen. “We plaatsen kinderen nu uit huis, zodat we alles van ze weten. Dat is eigenlijk heel ingrijpend. Maar dezelfde gegevens kan je via de telefoon verzamelen.”

Voor hulpverleners kan het de manier van helpen omdraaien. “Nu moet een jongere langskomen als er plek is in het schema. Met de app zou je kunnen bereiken dat de hulpverlener op zijn dashboard kijkt en ziet welke jongere hem die dag nodig heeft. Dan draai je het helemaal om. Ik zou het heel tof vinden om op deze manier jongeren veel dichterbij en vanuit hun eigen belevingswereld te kunnen helpen.”

500 jongeren

Om de app verder te ontwikkelen, zoeken de onderzoekers 500 jongeren die de app willen installeren en deze een maand lang willen gebruiken. Er worden jongeren gezocht zonder psychische problemen, zodat kan worden vastgesteld wat ‘gemiddeld’ gedrag is. Daarna kan afwijkend gedrag bij jongeren die wel psychische problemen hebben beter worden opgespoord.

Meld je hier aan >>>

Bron: eenvandaag.avrotros.nl

Dit bericht is 3061 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.