9 december 2016 – Vincent van den Dries is een man met een missie. Hij wil zoveel mogelijk mensen met een psychische aandoening aan een dagbesteding helpen. Omdat ze anders thuis zitten. “Ik noem ze mijn geluksfabriekjes.”
Vergeten doelgroep
Nederland telt zo’n 280.000 mensen met een Ernstige Psychische Aandoening (EPA). Dat is bijna 2 procent van de samenleving (bron: kenniscentrum Phrenos). Het zijn mensen die een psychose hebben gehad, depressief zijn of angststoornissen hebben. Aandoeningen waarvoor ze medicijnen slikken en naar de psychiater gaan.
Vincent van den Dries biedt als manager van negen werkleerbedrijven in Zeeland dagbesteding aan deze mensen. “Dit is een vergeten doelgroep. Het zijn kwetsbare mensen die vaak tussen wal en schip vallen. Als deze werkleerbedrijven er niet zouden zijn, zaten ze thuis achter de geraniums.”
Na een paar weken in een werkleerbedrijf, zien we ze opbloeien
De werkleerbedrijven zijn onderdeel van Emergis, centrum voor geestelijke gezondheidszorg in Zeeland. Verspreid over verschillende locaties is er plek voor zo’n 450 werknemers. Daarbij wordt er intensief samengewerkt met bedrijven uit de regio.
Minder dan 1 op de 5 mensen met een ernstige psychische aandoening heeft een betaalde baan. Een vijfde solliciteert niet omdat ze bang zijn voor de eventuele reacties op hun beperking.
Meer sociale contacten
“Het zijn mensen die keer op keer vastlopen in regulier werk, die al heel vaak teleurgesteld zijn,” zegt Van den Dries. “Zo komen ze hier ook binnen. Maar na een paar weken in een werkleerbedrijf zien we ze opbloeien. Ze krijgen vrienden, vieren hun verjaardag weer. Ze horen er weer bij. Daarom noem ik ze mijn geluksfabriekjes.”
“Het is de goedkoopste zorg die er is”, zegt Van den Dries. Uit onderzoek blijkt: sinds ze een dagbesteding hebben, slapen deze mensen beter. Ze hebben meer sociale contacten, gebruiken minder medicijnen en gaan minder naar de psychiater. Een kwart van de medewerkers geeft aan minder vaak klinisch opgenomen te zijn dankzij hun dagbesteding bij het werkleerbedrijf.
Het is de goedkoopste zorg die er is
Sterker nog – blijkt uit datzelfde onderzoek: iedere euro die in de werkleerbedrijven wordt gestopt, levert de maatschappij 2,25 euro op. “De overheid heeft het altijd over kosten. Wat we hier hele dagen zien is wat het voor deze mensen doet. Wat het hen oplevert. Het is voor hun gezondheid beter en het scheelt de samenleving bergen met kosten. Juist doordat ze hier werken.”
Bekijk de reportage over de Geluksfabriek dinsdag 13 december om 20.25 uur op NPO2
Bron: brandpunt. kro-ncrv.nl
Dit bericht is 15193 keer gelezen.