7 september 2018 – Kamerlid Madeleine van Toorenburg van het CDA maakt zich sterk voor het invoeren en gebruik van specifieke huisregels voor de forensische zorg. Deze huisregels moeten bijdragen aan een betere veiligheid binnen forensische instellingen. Het onderwerp van forensische huisregels kwam ter sprake tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de kwaliteit en veiligheid van forensische zorg.
Bestuurder Joep Verbugt van GGzE, ook bestuurslid van GGZ Nederland hield een warm pleidooi over het nut van speciale huisregels voor de forensische sector. “Willen we als forensische instellingen echt iets kunnen doen om bijvoorbeeld drugssmokkel binnen instellingen tegen te gaan, dan zijn ze onmisbaar”.
Andere onderwerpen die bij het rondetafelgesprek aan bod kwamen waren het recente meerjarenakkoord voor de forensische zorg, de hoge regeldruk en de krapte op de arbeidsmarkt. VVD en D66 maakten zich zorgen of reductie van administratieve lasten niet ten koste zou gaan van de veiligheid van de maatschappij. Joep Verbugt gaf aan dat veiligheid van de maatschappij een belangrijke zorg van de sector is en dat dit niet ten koste mag gaan door het aanpakken van de regeldruk. En dat dit ook niet nodig is. De SP wilde weten in hoeverre het akkoord nu een oplossing van de problemen betekent. “Het akkoord is een mooie eerste aanzet, stelde Joep Verbugt, maar het komt nu ook aan op de uitwerking van de afspraken”.
FNV Zorg en Welzijn was ook uitgenodigd en hield, samen met de OR-voorzitter van kliniek Veldzicht, een pleidooi voor meer betrokkenheid van medewerkers om de veiligheid in de sector te vergroten en de werkomstandigheden te verbeteren. De voorzitter van TBS Advocaten, Joep Knoester, pleitte voor meer mogelijkheden om voor het opleiden van medewerkers. Ook pleitte hij voor gespecialiseerde rechters en advocaten voor zaken op het snijvlak van zorg en veiligheid: Dat leidt volgens hem tot betere uitspraken. Slachtofferhulp Nederland onderschreef hoe belangrijk goede forensische zorg is, ook voor slachtoffers van misdrijven.
De Tweede Kamerleden gebruiken de informatie uit het rondetafelgesprek voor toekomstige debatten over forensische zorg. GGZ Nederland stelde een position paper op, dat leest u hier. Het rondetafelgesprek is hier terug te kijken.
Bron: ggznederland.nl
Dit bericht is 2840 keer gelezen.