13 september 2024 – In het tweede kwartaal van 2024 stonden in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) 9,8 duizend vacatures open. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de meting in 2018. Op elke duizend banen in de GGZ waren er 74 vacatures. Deze vacaturegraad is het hoogst van alle branches in de sector zorg en welzijn, en ook veel hoger dan het gemiddelde van 46 in Nederland. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW).
Het aantal vacatures in de GGZ was 2,5 keer zo hoog als begin 2018, toen er 3,7 duizend vacatures waren. Na een tijdelijke daling stijgt het aantal GGZ-vacatures weer sinds het tweede kwartaal van 2020.
De vacaturegraad, de verhouding tussen het aantal vacatures en het aantal banen, was in het eerste kwartaal van 2024 twee keer zo hoog als begin 2018. Toen waren er in de GGZ op elke duizend banen 38 vacatures, nu 74. Ook in de totale economie steeg de vacaturegraad, maar minder sterk dan in de GGZ.
Vacaturegraad in GGZ hoogste binnen zorg en welzijn
Van alle branches binnen de sector zorg en welzijn had de GGZ de hoogste vacaturegraad, op enige afstand gevolgd door de universitair medische centra en de kinderopvang. De gemiddelde vacaturegraad in de sector zorg en welzijn lag met 44 net iets onder het gemiddelde van 46 in de totale economie (alle bedrijfstakken samengenomen). In alle branches van zorg en welzijn was de vacaturegraad duidelijk hoger dan in 2018, met de sterkste stijging bij de kinderopvang
Per saldo meer werknemers in de GGZ
In het eerste kwartaal van 2024 werkten er 110 duizend werknemers in de GGZ. Dit is het hoogste aantal sinds 2010, het eerste jaar waarvoor deze cijfers beschikbaar zijn. Toen telde de GGZ ruim 83 duizend werknemers. Het aantal werknemers is ook bijna 18 duizend hoger dan in het begin van 2018. Het aantal werknemers in de GGZ neemt dus wel toe, net als het aantal werknemers in de bedrijfstak zorg en welzijn.
Tussen begin 2023 en begin 2024 kreeg de GGZ er per saldo 3,8 duizend werknemers bij. In dat jaar begonnen 25,5 duizend werknemers aan een nieuwe baan in de GGZ. Daarvan kwamen er 9,9 duizend uit een andere branche binnen zorg en welzijn, en 10,2 duizend kwamen uit een andere bedrijfstak. De overige 5,4 duizend wisselden binnen de GGZ van baan.
Bron: cbs.nl
Dit bericht is 700 keer gelezen.