10 augustus 2019 – Een groot internationaal onderzoek, dat in maart dit jaar in de Lancet Psychiatry werd gepubliceerd, toont de relatie tussen psychose en cannabis nog maar eens duidelijk, zo meldt de Volkskrant.
Onder 2000 mensen uit elf landen die met een eerste psychose bij de ggz kwamen bleek het cannabisgebruik ruim viermaal zo groot was dan in een ‘controlegroep’ zonder psychoses. Bijna een derde van de onderzochte patiënten gebruikte dagelijks wiet tegen slechts 7 procent in de controlegroep.
Eén op de honderd Nederlanders krijgt tijdens zijn leven een psychose. Ze verliezen op dat moment het contact met de werkelijkheid, krijgen wanen, gaan hallucineren. Is er sprake van, langdurige en terugkerende psychoses dan stellen psychiaters de diagnose schizofrenie,
Een deel van de psychose kan veroorzaakt worden door cannabisgebruik, zo blijkt uit zeggen steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Relatief onbekend is dat het risico bij jongeren wanneer ze voor hun 18de al beginnen met roken van cannabis sterk toeneemt.
Jim van Os is hoogleraar psychiatrie bij het UMC Utrecht en een belangrijke Nederlandse autoriteit op het gebied van psychoses werkte mee aan het onderzoek. Van Os pleit al jaren voor meer aandacht op middelbare scholen voor de psychische gevolgen van geregeld roken van cannabis. ‘Jongeren kennen de gevaren vaak niet, maar zij lopen juist de grootste risico’s.’
Van Os: ‘Psychoses hebben een enorme negatief effect op je leven, zeker als je ook bent opgenomen in een kliniek voor de behandelingen de psychose. Je moet opleiding of werk weer oppakken en je krijgt te maken met het negatieve stigma wat reintegratie moeilijker maakt. De maatschappelijke kosten van een psychose zijn daarmee aanzienlijk groter dan bijvoorbeeld bij een depressie”
Cannabis is verantwoordelijk voor 10 tot 25 % van de psychoses denken wetenschappers op basis van studies zoals die in Lancet Psychiatry.
Ter geruststelling: veel blowen betekent niet dat je ook een psychose krijgt.‘ Je moet er wel gevoelig voor zijn. ‘Psychosegevoelig’ ben je als er psychische aandoeningen in je familie zitten, je die zelf hebt (gehad), of als je eerder een slechte ervaring met wiet hebt meegemaakt.
Een belangrijk punt van kritiek op de onderzoeken: is er wel een oorzakelijk verband? De relatie tussen cannabis en psychose kan net zo goed andersom zijn. Gebruiken mensen die gevoelig zijn voor psychoses vaker wiet om symptomen te onderdrukken , als een vorm van zelfmedicatie? Daarover geeft het onderzoek geen uitsluitsel. Bovendien wordt het effect van andere cannabis-bestanddelen, zoals cannabidiol wat juist hallucinatie-onderdrukkend werkt niet meegenomen in het onderzoek
Daarnaast zijn bij psychoses ook erfelijke factoren van invloed maar welke genen precies daar een rol in spelen is niet bekend. Misschien zorgt die genetische aanleg er ook voor dat iemand sneller naar cannabis grijpt.
Hoewel er geen honderd procent wetenschappelijk bewijs is, wil Jim van Os wel regulering net als bij alcohol, bijvoorbeeld door het maximumgehalte THC vast te stellen en een leeftijdcontrole. Daarnaast ook betere voorlichting het liefst nog via leeftijdgenoten.
Lees het uitgebreid artikel in de Volkskrant.
Dit bericht is 5655 keer gelezen.