Sporten is gezond en werkt ontspannend, maar het kan ook een obsessie worden. Je wilt nog fitter, harder en mooier worden. Bij een sportverslaving, ook wel bigorexia genoemd, beheersen excessief trainen, calorieën verbranden, voeding en vooral endorfine je dagen.
Volgens fitnessinstructeur Claudia Moreira Aires pik je de sportverslaafden er zo uit in de sportschool: ‘Mensen die weinig contact hebben met andere sporters en tijdens de warming up al met een verbeten blik in een achterafhoekje vol overgave staan te springen. Ze denken dat het niet opvalt. Ik heb wel eens iemand aangesproken die eerst aan de cardio-apparatuur zat, daarna twee uur fanatiek meedeed in mijn les en vervolgens weer naar de fitnessruimte ging. Dan zeg ik: nu is het genoeg, ga zo maar naar huis.’
Gezond bezig of obsessie?
Een paar jaar geleden interviewde De Pers Moreira over het fenomeen sportverslaving. Langzamerhand begint de verslaving meer bekendheid te krijgen, wat een goede zaak is. Het is namelijk niet makkelijk om voor jezelf te bepalen of je gewoon fanatiek en gezond of obsessief bezig bent met beweging. Dit komt vooral omdat sporten – in tegenstelling tot andere zaken waar je verslaafd aan kunt zijn – op zich heel gezond is. Bovendien krijgen sportverslaafden in de regel veel complimenten en oogsten bewondering met hun afgetrainde lichamen.
Endorfine
Een sportverslaving draait meestal om de productie van endorfine. Een morfine-achtige stof die het lichaam zelf produceert en onder andere tijdens sporten vrijkomt. Endorfine geeft een gelukzalig gevoel. Bij hardlopers staat dat gevoel bekend als ‘runners high’. Sportverslaafden missen de endorfine als ze niet kunnen sporten als ze ziek of geblesseerd zijn. Op dat moment kunnen afkickverschijnselen optreden, zoals verhoogde spierspanning, hartkloppingen en duizeligheid. De reden achter een endorfineverslaving kan verschillen. Sommige mensen raken sportverslaafd omdat ze hun problemen niet onder ogen willen zien. Door de endorfine die vrijkomt, hoeven ze even niets te voelen. Maar er kunnen ook andere redenen achter zitten.
Gevaren
Je kunt je lichaam letterlijk kapot sporten. Sportarts Don de Winter zegt het volgende erover tegen het Algemeen Dagblad: ‘Als een bodybuilder maar doorgaat, gaan pezen en aanhechtingen van spieren kapot in de knieën en schouders. Bij hardlopers gebeurt hetzelfde bij het kraakbeen in de enkels, knieën en heupen. Ook kan de achillespees chronisch ontstoken raken. Kortom, je sloopt onderdelen van je lichaam.’ Bovendien gaat een sportverslaving ook ten koste van je sociale leven. Geleidelijk schuiven sportverslaafden hun werk, vrienden en familie steeds vaker aan de kant om te kunnen trainen.
Signalen
Ben jij gezond bezig met sport? Beantwoord de volgende vragen en kom erachter.
- Zeg je afspraken, feestjes of werk af om te gaan sporten?
- Wil je fysiek altijd grenzen verleggen?
- Besteed je minder tijd aan je partner om te kunnen sporten?
- Voel je je ‘incompleet’ als je een dag niet gesport hebt?
- Breng je je dagelijkse porties voeding in calorieën terug als je een training hebt moeten missen?
- Train je dagelijks of meerdere keren per dag?
- Plan je je dagelijkse activiteiten rond je trainingen?
- Train je ook als je je niet fit voelt?
- Voel je je euforisch na een training?
- Heb je het gevoel dat een dag ‘zinloos’ is als je niet getraind hebt?
- Weeg jij je elke dag?
- Ben je vaak bezorgd om je lichaam en uiterlijk?
- Ben je uit je humeur als je tijdens een workout niet het maximale hebt kunnen geven?
- Ga je steeds meer en langer sporten?
- Sport je hoofdzakelijk om calorieën te verbranden?
- Beoordeel jij anderen op hun lichamelijke vorm?
- Train je ook tijdens de vakantie of op feestdagen?
Gesprek
Heb je veel van de vragen met ‘ja’ beantwoord? Bedenk dan het volgende: sporten zou een middel moeten zijn om de kwaliteit van je leven te verbeteren in de vorm van lichaamsbeweging, ontspanning, afleiding en sociale contacten. Als de focus steeds meer op het uiterlijk en de relatie tussen eten en trainen komt te liggen, dan wordt het tijd om je eens goed achter de oren te krabben. Vermoed je dat je een sportverslaving hebt, knoop dan eens een gesprek aan met je trainer of sportinstructeur om jouw situatie te beoordelen. Kijk ook eens op de website www.sportverslaving.nl. Heb je echt hulp nodig, dan kun je via de huisarts bij een sportarts terechtkomen.
Bron: dokterdokter.nl
Dit bericht is 52278 keer gelezen.