23 februari 2023 – 1 op de 5 Nederlanders krijgt te maken met psychiatrische klachten. Reguliere behandelingen slaan niet altijd goed aan. Er is geen aandacht voor een betere slaap, terwijl dit juist essentieel is om nieuw gedrag aan te leren tijdens de behandeling van de klachten. Patiënten leren nu de slaap te verbeteren vóór het behandeltraject start. Eus van Someren vertelt er over.
Psychiatrische klachten behoren tot de meest voorkomende en belastende aandoeningen. En slapeloosheid is over alle psychiatrische klachten heen het meest risicovolle en prevalente symptoom. ‘Met dit project willen we patiënten beter slapend de behandeling in laten gaan’ vertelt projectleider Eus van Someren.
Betere slaap biedt beste kans op effectieve behandeling
‘In de reguliere behandeltrajecten voor mensen met psychiatrische klachten is standaard geen aandacht voor slaap. Terwijl aandacht voor betere slaap de beste kans biedt om de reguliere behandeling te verbeteren en terugval te voorkomen’, vertelt Eus. ‘Goede slaap is nodig om emoties te reguleren en om nieuwe cognities en gedragingen aan te leren. Dit is essentieel, want het zijn de kern componenten van de reguliere behandelingen van psychiatrische klachten’.
eHealth interventies voor patiënten op de wachtlijst
Eus: ‘Binnen het project maken we gebruik van een al bestaande eHealth methode. Deze bestaat uit begeleide cognitieve en gedragsinterventies, gericht op leefstijl.
De interventie bieden we pragmatisch aan, aan patiënten met psychiatrische klachten. Dit doen we op het moment dat de patiënten belanden in het (helaas gebruikelijke) wachtlijst-vacuüm: na de aanmelding bij de GGZ en voor de start van de behandeling’.
Samenwerking
We werken samen met verschillende praktijken die reguliere behandeltrajecten voor mensen met psychiatrische klachten aanbieden. We werven deelnemers via de volgende instanties: Altrecht,
ARQ IVP, Dokter Bosman, Instituut voor Directieve Interventies (IDI), Mulder & Van Schie, OLVG, Nederlands Slaapregister, Prezens, Psychotrauma Centrum Haarlem, Rivierduinen.
De inzet van leefstijlgeneeskunde in de curatieve zorg
Een gezonde leefstijl is belangrijk om gezond te blijven en verkleint de kans op chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Kunnen we leefstijl ook inzetten als ‘medicijn? Om dit te achterhalen, doen 10 projecten klinisch medisch onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Dit doen ze vanuit de programmalijn Innovatie (Preventieprogramma). Daarnaast werkt ZonMw samen met verschillende lokale gezonde leefstijlinitiatieven, huisartsen en gemeenten.
Bron: zonmw.nl
Dit bericht is 1673 keer gelezen.