X

Antidepressiva tijdens zwangerschap verhoogt kans op autisme

15 december 2015- Vrouwen die antidepressiva gebruiken tijdens de zwangerschap hebben mogelijk een verhoogde kans op een kind met autisme. Dat schrijven Canadese onderzoekers in vakblad JAMA Pediatrics, zo meldt de Volkskrant.

Van alle geboren kinderen heeft ongeveer 1 op de 140 een stoornis in het autistische spectrum. Bij kinderen van vrouwen die gedurende het tweede of derde trimester van hun zwangerschap bepaalde antidepressiva (SSRI’s) slikten is dat er 1 op de 80. Het gebruik van antidepressiva tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap levert geen verhoogd risico op.

De onderzoekers van de universiteit van Montréal kwamen tot deze conclusies na analyse van de medische gegevens van ruim 145 duizend Canadese kinderen tussen 1998 en 2009.

Aartjan Beekman, hoogleraar psychiatrie bij het VUmc, die niet bij de omvangrijke studie was betrokken, noemt de conclusie een ‘wake-upcall’. ‘Wij behandelaars zijn heus niet naïef, de jaren dat we dachten dat SSRI’s onschuldige middelen waren, liggen ver achter ons. Maar dit is weer een bewijs dat deze middelen ingrijpende bijwerkingen kunnen hebben.’

Volgens Beekman, werkzaam als psychiater op een stemmingspolikliniek van GGZ ingeest in Amsterdam, moet elke psychiater deze informatie betrekken bij een gesprek met een patiënte die zwanger is of wil worden. Hij voert regelmatig lastige gesprekken met zijn vrouwelijke patiënten over de vraag of zij antidepressiva moeten blijken slikken. ” Ik ben geen voorstander van het doorslikken van medicatie tijdens de zwangerschap, maar stoppen kan ook nadelige gevolgen hebben die soms nog groter kunnen zijn.’

Dat schrijven ook de Canadese onderzoekers in hun publicatie. Een depressieve moeder heeft een hoge concentratie stresshormonen in haar lichaam: dat kan de ontwikkeling van de baby zowel op lichamelijk als cognitief vlak negatief beïnvloeden. In sommige gevallen is doorslikken dus juist te verkiezen. Maar niemand weet in welke.

Bron: volkskrant.nl 

Dit bericht is 4981 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.