X

Afstudeerdocumentaire van de Nederlandse Filmacademie over Body Dymorphic Disorder

29 november 2021 – Regisseur Niek Ceylan werkt aan een afstudeerdocumentaire van de Nederlandse Filmacademie over zijn aandoening: Body Dysmorphic Disorder.  Hij wil met de film meer aandacht voor deze ziekte te genereren. Om dit te doen heeft Niek een crowdfundingspagina opgezet waarin hij aan de hand van een teaser zijn persoonlijke verhaal uitlegt. 

Vastgelopen door mijn psychische aandoening, zoek ik raad bij mijn enige hoop: een lotgenoot die ik 16 jaar geleden op TV zag. Kan hij mij helpen? Wanneer ik 16 jaar oud ben zie ik een uitzending van The Oprah Winfrey Show. Een jongeman van begin twintig vertelt dat wanneer hij in de spiegel kijkt een gezicht ziet dat zo gruwelijk misvormd is, dat het niet eens menselijk lijkt.

Met verbazing kijk ik hoe deze mooie jongen, genaamd Jesse, zichzelf zo lelijk kan vinden. Tegelijkertijd voel ik voor de eerste keer herkenning, want wanneer ik in de spiegel kijk, voel ik exact hetzelfde.

Jesse lijdt aan Body Dysmorphic Disorder (BDD): een psychische aandoening waarbij de patiënt een afwijkend beeld heeft van zijn eigen lichaam. Het komt zelfs voor dat mensen zichzelf niet meer herkennen op foto’s. Het gevolg is uren tijd doorbrengen voor de spiegel en het vermijden van situaties.

Ook ik schaam me voor mijn ijdelheid en lelijkheid, niemand mag van mijn aandoening weten. Het is mijn grootste geheim dat ik in gedachten alleen deel met Jesse, totdat ik op mijn dertigste zelf de diagnose BDD krijg.

Het liefst wil ik mijn uiterlijk middels plastische chirurgie zo veranderen dat ik er tevreden mee kan zijn. In een laatste poging om mijzelf te accepteren zoals ik ben, zonder ingrepen, wil ik op zoek naar Jesse – in de hoop dat hij mij kan helpen met de keuze die voor me ligt. Ga ik de jongeman die ik 16 jaar geleden op TV zag terugvinden? Hoe gaat het nu met hem en hoe kan hij mij de weg vooruit wijzen?

Quote die de filmmaker inspireerde:
“Als je jezelf accepteer, accepteer de hele wereld jou”
De Chinese filosoof Lao-Tzu (geboren 571 v.C.)

Body Dysmorphic Disorder 
Er is nog weinig bekend over Body Dysmorphic Disorder. Onderzoek wijst uit dat 1% van de bevolking BDD heeft, onder jongeren is dat 12% en onder mensen die een cosmetische ingreep doen tussen de 16% en 20%, al ligt dat getal waarschijnlijk hoger doordat de ziekte relatief nieuw is en er veel schaamte heerst. Ongeveer 80% van de personen met deze stoornis meldt een voorgeschiedenis van zelfmoordgedachten.

Mijn geschiedenis met BDD is een eenzame reis geweest. Ik had er vroeger veel aan gehad om meer over deze ziekte te weten. Met deze film wil ik inzicht geven in de complexiteit van de aandoening en deze invoelbaar maken voor een breder publiek.

De aandoening wordt vaak verward met ijdelheid of onzekerheid, waardoor patiënten de aandoening verborgen houden, zoals ik ook zelf al die jaren deed. Maar ik ben de schaamte nu voorbij en hoop door openheid over mijn eigen reis te geven anderen te kunnen helpen zoals ooit die jongen bij de Oprah Winfrey show mij hielp.

Als maker met BDD sta ik in een unieke positie, waardoor ik in staat ben van binnenuit een beeld te geven van deze aandoening. In een wereld waar het uiterlijk meer en meer lijkt te domineren wil ik met deze film de waarde ervan bevragen en de weg naar zelfacceptatie onderzoeken.

Volg het project op Instagram: @swansreflectingelephants

Bron: cinecrowd.nl

 

 

 

Dit bericht is 2479 keer gelezen.

Redactie:

This website uses cookies.