Wegwijzer wet- en regelgeving voor psychologen in de gezondheidszorg

Facebooktwitterlinkedinmail

16 oktober 2024 – Welke informatie over mijn cliënt mag ik verstrekken wanneer de politie, het UWV of een advocaat daarom vraagt? En onder welke voorwaarden? Hoe moet ik handelen bij wilsonbekwaamheid? Wat moet ik doen als ik geen overeenstemming met mijn cliënt heb over het beëindigen van een behandelingsovereenkomst? Bij het vinden van een antwoord op deze vragen kun je nu gebruik maken van de nieuwe ‘Wegwijzer wet- en regelgeving voor psychologen in de gezondheidszorg’.

Herziene versie Wegwijzer wet- en regelgeving
De Wegwijzer wet- en regelgeving is nu herzien! Zo is onder andere de tekst over de verantwoordelijkheid van de (regie)behandelaar uitgebreid. Daarnaast zijn er in deze editie aanpassingen gedaan aan het belang van communicatie over opzegging van de behandelrelatie, waardeoordelen naar aanleiding van vragen van derden, incidentmeldingen, verplichte meldingen aan de Gecertificeerde Instelling, informatieverstrekking aan Veilig Thuis en de Raad voor de Kinderbescherming, dossieraantekeningen betreffende inter– en supervisie, de positie van de gz-psycholoog bij gezagswijziging, het vernietigingsrecht en forensisch psychologisch onderzoek.

Download de Wegwijzer wet- en regelgeving voor psychologen in de gezondheidszorg

Als psycholoog moet je goed op de hoogte zijn van de wettelijke bepalingen die in de gezondheidszorg van toepassing zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan, want het is vaak ingewikkeld en soms ondoorzichtig. Daarom ontwikkelde het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) deze Wegwijzer. Daarin is de meeste relevante wet- en regelgeving gebundeld, specifiek voor jou als psycholoog werkzaam in de gezondheidszorg.

Het resultaat: een toegankelijk en in de praktijk bruikbaar hulpmiddel en naslagwerk, om makkelijk relevante informatie over deze wetten en regels – en hoe deze toe te passen – te vinden. De Wegwijzer is zo onderdeel van jouw professionele handelen als psycholoog, jouw kompas voor de praktijk.

Eén geheel met Beroepscode, AST-NIP en tuchtrecht
Naast de bundeling van relevante wet- en regelgeving, wordt in de Wegwijzer ook aandacht besteed aan uitspraken van de tuchtrechter. Zo is het een belangrijke aanvulling op de Beroepscode en de Algemene Standaard Testgebruik (AST) van het NIP.

Het geheel is, naast vakinhoudelijke richtlijnen en veldnormen, onderdeel van de professionele standaard voor psychologen in de gezondheidszorg. Dit is de kapstok voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Ook de tuchtrechter kan deze professionele standaard betrekken bij het toetsen van het beroepsmatig handelen van psychologen.

Voor álle psychologen in de zorg
De Wegwijzer is bedoeld voor alle psychologen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg, waaronder gz-psychologen en klinisch (neuro)psychologen. Ook is deze relevant voor in de gezondheidszorg werkende psychologen met een universitair masterdiploma, de PSYCHOLOOG NIP® en de Registerpsycholoog NIP.

De Wegwijzer is kosteloos beschikbaar voor iedereen, zodat deze ook toegankelijk is voor bijvoorbeeld cliënten, advocaten en leden van tuchtcolleges. De Wegwijzer wordt jaarlijks geactualiseerd. Zorg dus dat je altijd de website van psynip.nl  checkt, zodat je de meest recente versie van  de Wegwijzer wet- en regelgeving voor psychologen in de gezondheidszorg hebt.

Bron: psynip.nl

Dit bericht is 96 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail