De Nederlandse ggz: Leefstijl leeft!

Facebooktwitterlinkedinmail

14 oktober 2024 –  Steeds vaker werken mensen in de ggz en de verslavingszorg aan een gezonde leefstijl als onderdeel van de behandeling. En zijn veel initiatieven beschikbaar om met leefstijl aan de slag te gaan. Dat staat in een overzicht dat we lieten maken. De volgende stap is zorgen dat zorgprofessionals hier makkelijk een keuze in kunnen maken.

Waarom aan de slag met leefstijl in de ggz?
Leefstijl een vast onderdeel van de behandeling maken, daar winnen we veel mee. Uit steeds meer onderzoek blijkt namelijk dat een gezonde leefstijl mentale klachten vermindert en het herstel bevordert. Ook helpt een gezondere leefstijl je fysieke gezondheid. En dat is hard nodig. Mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen leven tot 20 jaar korter door hun ongezonde leefstijl.

Steeds meer initiatieven beschikbaar
Steeds meer medewerkers in de ggz zijn op verschillende niveaus bezig met gezonde leefstijl. Maar wie doet wat? En voor welk leefstijlonderdeel? Dat overzicht was er nog niet. Samen met de Coalitie Leefstijl in de Zorg vroegen we onderzoeksbureau Mark Bench dit uit te zoeken.

Uitkomsten
Er zijn 43 leefstijlinitiatieven opgehaald. Het maakt duidelijk dat er veel initiatieven zijn en dat de sector dit een belangrijk onderwerp vindt. Verder viel onder andere op:

  • er zijn veel initiatieven met een vergelijkbaar doel
  • de bekendheid van de initiatieven is heel wisselend
  • de meeste initiatieven gaan over bewegen, de minste over alcoholgebruik

Bekijk rapport

Volgende stap
Samen met onze leden willen we toewerken naar een top-3 van interventies per leefstijlgebied op basis van wat het beste werkt. Zodat het straks voor zorgprofessionals makkelijker kiezen is welke interventie het beste past.

Onderdeel van de behandeling
Vanaf 1 januari 2025 is in het Integraal Zorgakkoord afgesproken dat leefstijl een integraal onderdeel is van de behandeling. Daar willen we zorgprofessionals graag handvatten bij geven. We vroegen Akwa GGZ om de zorgstandaard Gezonde Leefstijl en de zorgstandaard Somatische Screening te ontwikkelen. Bekijk de zorgstandaard Gezonde Leefstijl en de zorgstandaard Somatische Screening.

Zorgbrede inzet op leefstijl
De Coalitie Leefstijl in de Zorg gaf ook de opdracht om vergelijkbare leefstijlinitiatieven op te gaan halen binnen de eerste lijns- en medisch specialistische zorg. Zo brengen ze bijvoorbeeld in de curatieve zorg (met als doel genezing) bestaande leefstijlinitiatieven en –tools in kaart. In de toekomst zal de Coalitie (waar mogelijk) deze opnemen in de Database met praktijkvoorbeelden. Waar het past zullen ze voorstellen doen om deze ook te gaan gebruiken in en vanuit de Zorg.

Zorgstandaard Leefstijl in de ggz gelanceerd – Leefstijl is heel belangrijk voor je mentale gezondheid. Het helpt niet alleen…

Bron; denderlandseggz.nl

Dit bericht is 326 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail