WHO wijst Trimbos aan als Collaborating Centre voor Mentale Gezondheid

Facebooktwitterlinkedinmail

11  oktober 2024 – Het regionale kantoor voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het Trimbos-instituut aangewezen als WHO Collaborating Centre, ofwel samenwerkingscentrum, voor Mentale Gezondheid en Levensloopinterventies. Deze aankondiging komt op Wereld Mentale Gezondheidsdag. Trimbos gaat de inspanningen van WHO/Europa ondersteunen om onder andere activiteiten gericht op mentale gezondheid op de werkplek en op scholen in de Europese regio te bevorderen.

WHO/Europa streeft naar een toekomst waarin mentale gezondheidszorg in de Europese regio een fundamenteel recht is in elke levensfase, inclusief op de werkplek en op school. Trimbos-instituut speelt een belangrijke rol in het bereiken van mijlpalen voor betere toegang tot mentale gezondheidszorg. We hebben afgesproken WHO/Europa te ondersteunen met deskundige inzichten, onderzoek en bewijsmateriaal om mentale gezondheid te versterken, met als doel van deze samenwerking om bij te dragen om de Europese regio dichter bij een mentaal gezonde samenleving te brengen, waar mensen zich verbonden voelen, iedereen wordt aangemoedigd om deel te nemen en mensen zoveel mogelijk controle over hun eigen leven hebben.

“De toewijzing van het Trimbos-instituut als WHO Collaborating Centre voor Mentale Gezondheid en Levensloopinterventies biedt WHO/Europa een krachtige bron om de mentale gezondheid te verbeteren in twee essentiële domeinen van ons leven: school en werkplek. Deze samenwerking is een belangrijke stap in het bevorderen van een samenleving waarin mensen voor zichzelf, elkaar en hun omgeving zorgen via een gezonde mentale gesteldheid“, aldus Ana Maria Tijerino Inestroza, technisch medewerker bij de mentale gezondheidsafdeling van WHO/Europa.

Welbevinden op School als goed voorbeeld
We richten ons bij Expertisecentrum Mentale Gezondheid van Trimbos op het bieden van onderzoek, beleidsadvies en praktijkgerichte ondersteuning op het gebied van mentale gezondheid gedurende de gehele levensloop, en over het gehele spectrum van promotie, preventie, behandeling en herstel. Daarnaast focussen we specifiek op het verbeteren van de mentale gezondheid en het welbevinden van bepaalde groepen. Voor WHO/Europa was belangrijk dat Trimbos ervaring meebrengt op het gebied van het creëren en implementeren van preventieve mentale gezondheidsprogramma’s en ondersteuning, die zijn ontworpen voor jeugd en op het gebied van werk. Een goed voorbeeld vindt WHO ons pleidooi – in samenwerking met Pharos en als kennispartner voor Gezonde School – voor een geïntegreerde aanpak van Welbevinden op School.

Mentale Gezondheid op de werkplek
Met het prioriteren van mentale gezondheid op de werkplek gaat Trimbos WHO/Europa ondersteunen bij het ontwikkelen van integrale beleidslijnen voor mentale gezondheid op het werk. Daarvoor bieden we inzichten en effectieve interventies voor werknemersbegeleiding en handleidingen voor mentale gezondheid voor professionals, HR-managers en preventiewerkers. Door de juiste mensen uit te rusten met de juiste kennis en hulpmiddelen om mentale gezondheidsproblemen op de werkplek te herkennen en aan te pakken, wordt er een betere toekomst gecreëerd voor de diverse en capabele werkenden in de regio.

“We zijn verheugd om samen te werken en de WHO te ondersteunen als Collaborating Centre in haar missie om mentale gezondheidsinitiatieven wereldwijd te bevorderen. Wij delen graag onze kennis en goede voorbeelden, en we zetten ons in om acties en initiatieven voor mentale gezondheid te stimuleren die gemeenschappen in de lidstaten vooruit zullen helpen. Samen kunnen we kennis omzetten in actie en stappen zetten naar een betere mentale gezondheid voor iedereen“, aldus professor Laura Shields-Zeeman, directeur van het WHO Collaborating Centre.

Meer informatie

WHO Collaborating Centre – Trimbos-instituut

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 430 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail