Leefstijl wordt vast onderdeel van de behandeling in ggz

Facebooktwitterlinkedinmail

16 september 2024 – Leefstijl is heel belangrijk voor je mentale gezondheid. Het helpt niet alleen bij het voorkomen van psychische klachten, maar speelt ook een belangrijke rol bij herstel. Daarom is vandaag de zorgstandaard Leefstijl in de ggz gelanceerd tijdens de vierde editie van het Festival van de Leefstijl. De Nederlandse ggz organiseert dit jaarlijks en dit keer in het Haarlemse Museum van de Geest.

Deze nieuwe zorgstandaard, die samen met mensen in behandeling, hun naasten en ggz-professionals is ontwikkeld, maakt het makkelijker om leefstijlgesprekken te voeren. Ook onder anderen leefstijlexperts dr. Jeroen Deenik (GGz Centraal) en prof. dr. Wiepke Cahn (UMC Utrecht) werkten mee. In de zorgstandaard staan tips bij advies over voeding en beweging of doorverwijzingen naar experts zoals een diëtist of slaapcoach.

Stap vooruit

Hiermee zet de ggz-sector een grote stap vooruit: vanaf 2025 is het stimuleren van een gezonde leefstijl een vast onderdeel van iedere behandeling, zoals afgesproken in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Mentale en lichamelijke gezondheid gaan vaak hand in hand. Daarom is ook de zorgstandaard Somatische screening feestelijk uitgebracht tijdens het Festival. In deze zorgstandaard staan tips over het goed in kaart brengen van de lichamelijke gezondheid. Binnenkort zijn zowel de zorgstandaard Leefstijl in de ggz als de zorgstandaard Somatische screening voor iedereen beschikbaar.

Tijdens het Festival ontmoeten verpleegkundigen, leefstijlcoaches, psychiaters, onderzoekers, diëtisten, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen elkaar. Dankzij hun inspanningen speelt leefstijl al een rol in de ggz, de verslavingszorg en landelijke akkoorden zoals het IZA en het Gezond en Actief Leven Akkoord. Het thema van het vierde Festival dit jaar is Gezond Leven van 0 tot 100 jaar. Dit thema komt terug in de verschillende workshops over voeding, sport en bewegen en leefstijl als onderdeel van preventie en behandeling. Ten slotte is ook vooruit gekeken naar de toekomst van de zorg tijdens de keynotepresentatie door trendwatcher Adjiej Bakas.

Meer lezen over een gezonde leefstijl in de ggz? Bekijk dan ook de themapagina Verslaving en Gezonde Leefstijl van de Nederlandse ggz

Bron: persbericht

Dit bericht is 1140 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail