27 augustus 2024 – Eén van de zorgen in Nederland is hoe we mensen met zware, chronische psychische klachten die zorg mijden en soms overlast veroorzaken voor hun omgeving, een plek kunnen bieden waar zij kunnen wonen. Lister, een organisatie die mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid in en rond Utrecht begeleidt, heeft hiervoor een speciaal Flexibel Integraal Team (FIT) en locaties waar mensen terecht kunnen. Op maandag 26 augustus bezochten leden van de Tweede Kamerfractie van de SP één van deze locaties: Lister De Boerderij in Lunetten. Het werkbezoek vond plaats op initiatief van MIND, in samenwerking met Lister en branchevereniging Valente.
Flexibel Integraal Team
In 2019 is door Lister een speciaal Flexibel Integraal Team (FIT) in het leven geroepen, omdat er in Utrecht een groep mensen was waarvoor geen passende zorg kon worden geboden. De veelheid en complexiteit van de problemen van deze groep maakt dat het reguliere aanbod van de instellingen niet toereikend is. Doel van de inzet is het verwerven van een duurzame positieve verandering in leefomstandigheden, het verminderen van de overlast in de samenleving en het toeleiden naar reguliere zorg. Aanmelding verloopt in principe via het ketenoverleg Continuering van Zorg en Verblijf. Organisaties pakken zelf hun ‘lastige’ casuïstiek op, alleen waar dat echt niet mogelijk blijkt komt FIT in beeld. Er is sprake van complexe psychiatrische problematiek en gedragsproblemen (vaak in combinatie met middelengebruik). Er is ook sprake van (drugs)overlast. Er is heel veel voorliggende zorg geprobeerd; deze zorg is vastgelopen. Cliënten die worden opgevangen passen moeilijk binnen de reguliere hulpverlening en er is sprake van zorgmijding.
Werkbezoek over knelpunten en oplossingen
Vanuit de SP-fractie namen Sarah Dobbe en Joran Knol deel aan het werkbezoek dat op maandag 26 augustus tussen 13.30 en 15.30 plaatsvond. Eerst op het kantoor van Lister en vervolgens bij De Boerderij in Lunetten. Hier wonen sinds 2019 achtentwintig mensen met ernstige psychische klachten en in veel gevallen ook met verslavingsproblematiek. Ze krijgen er onderdak en dagbesteding.
Doel van het werkbezoek is om de SP-fractieleden te laten zien dat dergelijke locaties een oplossing kunnen zijn op meer plekken in Nederland, om zo mensen met deze klachten een waardig leven te bieden en tegelijkertijd de overlast te verminderen. Hiervoor is goede samenwerking nodig tussen zorgpartijen, gemeente, woningcorporaties en de buurt. Veel van dit soort zorginitiatieven halen de uitvoeringspraktijk niet, vanwege verschillende struikelblokken, waaronder tegenstand in de buurt of het ontbreken van goede samenwerking. MIND pleit ervoor dat dergelijke zorginitiatieven gestimuleerd worden vanuit de overheid en dat er door alle samenwerkingspartijen (waaronder de buurt) urgentie en verantwoordelijkheid wordt gevoeld om ook voor deze mensen woonzorg te leveren.
Bron; mindplatform.nl
Dit bericht is 1003 keer gelezen.