Werkwijzer Gegevensuitwisseling tussen psycholoog en bedrijfsarts gepubliceerd

Facebooktwitterlinkedinmail

25 augustus 2024 – Het NIP schreef samen met de beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB) een werkwijzer voor het delen van gegevens over cliënten tussen psycholoog en bedrijfsarts. Welke kaders biedt de wet- en regelgeving? Welke knelpunten worden soms ervaren door beide professionals? En onder welke randvoorwaarden kan gegevensuitwisseling op een verantwoorde manier plaatsvinden?

Informatie delen kan belangrijk zijn
In de brede context van verzuimbegeleiding en re-integratie hebben bedrijfsartsen en psychologen elk een eigen rol. Dit geldt voor zowel psychologen in de zorg als psychologen in arbeid en organisatie. Communicatie tussen de verschillende professionals kan belangrijk zijn voor het herstel en een geslaagde reïntegratie van een cliënt. Maar wanneer en hoe mag welke informatie worden gedeeld?

Rollen en richtlijnen
Psychologen en bedrijfsartsen zijn in de praktijk niet altijd goed op de hoogte van elkaars rollen en richtlijnen. Zo kent niet iedere bedrijfsarts de Beroepscode voor psychologen van het NIP en zijn niet alle psychologen even bekend met de rol van de bedrijfsarts binnen de arbo- en bedrijfsgezondheidszorg en de Wet Poortwachter.

Wat staat er in deze werkwijzer?
De werkwijzer Werkwijzer Gegevensuitwisseling tussen psycholoog en bedrijfarts gepubliceerd geeft helderheid door in te gaan op de context van verzuimbegeleiding en re-integratie en de rollen van de bedrijfsarts en de psycholoog daarin. Vervolgens wordt ingegaan op het moment van informatie-uitwisseling, de inhoud, het proces en uiteraard de benodigde toestemming.

Bekijk en download de wegwijzer >>>

Bron: psynip.nl

Dit bericht is 831 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail