Toezichthouder VS staat MDMA bij behandeling PTSS voorlopig niet toe

Facebooktwitterlinkedinmail

10 augustus 2024 – De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft voorlopig besloten om het gebruik van MDMA als behandeling voor PTSS niet toe te staan. Er is weliswaar hoopvolle vooruitgang geboekt met klinische onderzoeken, maar de FDA vindt dat er nog te veel vragen zijn over de veiligheid en effectiviteit van MDMA op lange termijn. Hoewel er veelbelovende resultaten zijn bij patiënten die niet goed reageren op bestaande therapieën, wil de FDA meer bewijs zien voordat het middel wordt goedgekeurd voor algemeen medisch gebruik.

MDMA is de actieve stof in ecstasy (XTC), een drug die vorig jaar in Nederland door zo’n 550.000 mensen werd gebruikt. Inmiddels heeft meer dan 10% van de Nederlandse bevolking ervaring met deze stof. De illegale productie voor het recreatief gebruik ervan gaat gepaard met criminaliteit. Aan de andere kant is er veelbelovend onderzoek dat laat zien dat de stof ook voordelen kan hebben, namelijk bij medicinaal gebruik in sommige therapieën voor GGZ-patiënten.

In Nederland is het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum  de enige instelling die onder strenge voorwaarden onderzoek mag doen naar MDMA als onderdeel van psychotherapie.

Een Nederlandse rapport MDMA:voorbij de extase adviseert specifiek over de voor- en nadelen van het medicinaal gebruik van MDMA bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS). De staatscommissie constateerde in juni dat met wat er nu bekend is, er voldoende wetenschappelijk bewijs lijkt te zijn voor de effectiviteit en veiligheid van deze therapievorm. De Nederlandse commissie adviseert dan ook om de medische toepassing van MDMA bij PTSS zo snel mogelijk te ontwikkelen en om de implementatie te faciliteren.

Bron en video: nos.nl 

Dit bericht is 1046 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail