28 maart 2018 – De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert staatssecretaris Blokhuis om de acute zorg voor de patiënten met een psychiatrische aandoening op een andere manier te bekostigen. In opdracht van het ministerie onderzochten we welke manier van bekostigen het beste aansluit bij de afspraken die zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben gemaakt om de kwaliteit van de acute ggz per regio te verbeteren.
Het gaat om zorg voor mensen die als gevolg van een psychiatrische stoornis, zoals stemmingsstoornissen of schizofrenie, in een crisissituatie terecht komen. Acuut ingrijpen is dan noodzakelijk om te voorkomen dat er gevaar ontstaat voor henzelf of hun omgeving, of om ernstige overlast te verminderen. Het is belangrijk dat de zorg en de manier waarop deze betaald wordt passend is. Jaarlijks gaat het om ongeveer 50.000 mensen.
Per regio stellen de zorgaanbieders voor de acute ggz een plan op. Dit regioplan is de basis voor het budget dat een verantwoordelijk zorgaanbieder en zorgverzekeraar samen afspreken. Het gaat om één budget per regio voor de triage van de patiënten, de beoordeling en crisisbehandeling inclusief eventueel een opname. Een budget is belangrijk omdat acute ggz altijd 24/7 beschikbaar moet zijn. Op dit moment is de vergoeding voor de beschikbaarheid gekoppeld aan de patiënt. Niet alle patiënten blijken na de triage en beoordeling een psychische stoornis te hebben en er zijn regio’s waar weinig patiënten zijn. Zorgaanbieders kunnen de kosten niet declareren als er geen sprake is van een psychische stoornis. Door met een budget te werken zijn de kosten voor de 24/7 beschikbaarheid wel gedekt, ook in de dunbevolkte gebieden waar minder patiënten zijn. De budgetbekostiging geldt voor de eerste drie dagen na het inschakelen van de acute ggz. Voor de behandeling en opname van crisispatiënten na deze drie dagen moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieders individueel inkoopafspraken maken.
De NZa heeft haar advies aangeboden aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Die beslist daar binnenkort over. Bekijk voor meer informatie over de bekostiging de informatiekaarten en het advies aan de staatssecretaris.
Bron: nza.nl
Dit bericht is 3220 keer gelezen.