16 november 2016 – Werkstress is beroepsziekte nummer 1. Bijna een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Radio-dj Patrick Kicken (3FM, Veronica) is ervaringsdeskundige.
„Vijf jaar terug had ik ineens een heel harde pieptoon in mijn oor, het teken voor mij dat er iets mis was. Tien jaar eerder, toen ik nog bij 3FM zat, had ik dat ook al eens gehad maar toen dacht ik: zal wel komen door die harde muziek altijd. Heeft elke dj last van. Ik wilde me toen ook niet laten kennen. Je gaat toch niet als twintiger of dertiger zeggen dat je een burn-out hebt! Dan lacht iedereen je uit.”
NIET DE ENIGE
Een veelvoorkomend probleem, óók bij bekend Nederland. Want als je dacht dat Patrick de enige BN’er was die last heeft (gehad) van een burn-out, dan heb je het goed mis. Linda nieuws zet nog acht andere BN’ers – die zich in het verleden ook openhartig uitspraken over hun burn-out – op een rij. Ook deze acteurs, cabaretiers en presentatoren zijn openhartig over te hoge werkdruk, stress en depressie;
1. MANUEL VENDERBOS
Presentator Manuel Venderbos weet – net als Patrick – hoe het is om op jonge leeftijd te kampen met burn-out-klachten. Hij was nog maar 34 toen hij een burn-out kreeg. “Ik was in de kracht van mijn leven”, zegt hij in LINDA. 96. “Op Twitter en Facebook las ik hoe goed het met anderen ging. Terwijl ik alleen maar kon slapen en huilen. Ik voelde me een prutser, iemand die het gewone leven niet aankan.”
2. WINSTON GERSCHTANOWITZ
In de nieuwe LINDA. doet Winston Gerschtanowitz ook een boekje open over stress en overwerken: “Ik heb zes weken helemaal niks gedaan. Ik was altijd zó hard aan het werken. Het heeft me echt veranderd. Ik ben dit jaar al vaker op de school van mijn kinderen geweest dan in de drie jaar ervoor.”
3. SOPHIE HILBRAND
Een paar jaar geleden sprak ook Sophie Hilbrand zich uit over haar burn-out-klachten, iets waar ze het eigenlijk liever niet over heeft. “Na de geboorte van Ravi had ik een overkill aan alles”, zegt ze tegen Viva. “Pas nu besef ik hoe krankzinnig hoog mijn energielevel altijd is geweest. Dat het dus ook óp kan raken.”
4. MARTINE SANDIFORT
Cabaretière Martine Sandifort staat bekend om haar gevatte grappen. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd even leuk. Nadat ze in 2000 het Cameretten Festival wint, slaat de stress toe: “Ik zat als een hoopje ellende in de hoek”, zegt Martine tegen RTL Boulevard. “Het is heel erg lastig om te erkennen dat je depressief bent.”
4. ALEX KLAASEN
Misschien wel de jongste van het stel: Alex Klaasen was nog maar begin dertig toen hij erachter kwam dat hij het tóch niet zo prettig vond om zes dingen tegelijk te doen: “Steeds vaker kreeg ik angst- en paniekaanvallen op het toneel”, zegt hij in LINDA. 96. “De zaal lag dubbel van het lachen, terwijl het zweet mij uitbrak en dacht dat ik bezweek.”
5. ALDITH HUNKAR
“Bij elke stap die ik nam, wilde ik het beter doen dan daarvoor, waardoor ik constant op mijn tenen liep.” Zeer herkenbaar, voor mensen met burn-out-klachten. Aldith Hunkar kon maar niet stoppen met nóg harder haar best doen. “Uiteindelijk woog ik 45 kilo, huilde om niks en hyperventileerde. Een zielig hoopje mens – dat was er van me geworden”, vertelt ze in LINDA. 96.
6. HUGO BORST
“In de zomer van 2010 heb ik te lang doorgewerkt”, zegt Hugo Borst in LINDA. 96. “Na die zomer was ik geestelijk leeg. Ik sliep elke middag. Zo moe.” Wat hij van die tijd heeft geleerd? “Alles wat je doet, moet je gepassioneerd doen.”
7. KARIN BLOEMEN
De burn-out van cabaretière Karin Bloemen was het gevolg van een vreselijk familiedrama: in 1989 kwam haar zus om bij een brand. “Ik nam haar zesjarige zoontje in huis. Voor hem moest ik sterk blijven.” Tot ze dat op een gegeven moment niet meer kon. “In mijn kop kan ik veel hebben, maar fysiek trok ik het niet meer. Het leven moest toch meer zijn dan keihard werken, kinderen opvoeden en vervolgens bekaf in slaap vallen? Een burn-out is letterlijk: opbranden.”
8. HUUB STAPEL
Uit het niets beginnen te huilen en zich niet meer kunnen herinneren waarom: acteur Huub Stapel had de ‘klassieke symptomen’ van een burn-out. “Ik sliep veel, zat op de bank of wandelde met de hond. Het leven is nooit meer hetzelfde na zoiets.”
Week van de Werkstress nodigt uit tot delen van oplossingen
Tijdens de Week van de Werkstress (14-17 november 2016) organiseren meer dan honderdvijfentwintig bedrijven door heel Nederland activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten. In veel organisaties zijn er namelijk werknemers die vanwege werkstress thuis zitten of hun werkdruk niet of nauwelijks aankunnen. Wie stress op het werk succesvol aanpakt, zorgt voor meer werkplezier en minder ziekteverzuim. Heel Nederland wordt, onder andere via radiocommercials en social media, uitgenodigd om mee te denken over oplossingen tegen werkstress en checkjewerkstress.nl. Door in een vroeg stadium werkstress bespreekbaar te maken en na te denken over oplossingen, kan een burn-out worden voorkomen.
Nog meer lezen over deze BN’ers en hun burn-out-klachten? LINDA. 96 nabestellen kan hier.
Bron: lindanieuws.nl/metro.nl
Dit bericht is 17498 keer gelezen.