Kindertelefoon juist nu in bres voor thuiszitters

Facebooktwitterlinkedinmail

1 april 2020 –  De komende tijd zullen onder andere scholen en sportclubs gesloten blijven om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat betekent dat de meeste kinderen ook de komende tijd thuis zitten. Veel kinderen maken zich zorgen: over dierbaren, school en een verslechterende thuissituatie. Daarom is een organisatie als De Kindertelefoon, dé gesprekspartner voor kinderen tussen de 8 en 18 jaar, harder nodig dan ooit.

Vrijwilligers van De Kindertelefoon voerden in de afgelopen twee weken 40 procent meer gesprekken over huiselijk geweld, seksueel misbruik, ruzie en kinderen die aangeven niet thuis te willen zijn.   De organisatie, waar kinderen terechtkunnen voor vragen, informatie en advies, merkt dat het aantal gesprekken over zorgelijke thuissituaties is toegenomen sinds scholen dicht zijn vanwege het coronavirus.

“De spanningen thuis lopen hard op en meer mensen zitten op elkaars lip”, zegt Suzanne Pappot van De Kindertelefoon. “Kinderen gaan niet meer school of de sportvereniging en hun ouders zijn vanwege de coronamaatregelen ook meer thuis.”

De telefoon en chat staan roodgloeiend bij De Kindertelefoon. “Het is duidelijk dat kinderen ons nu echt nodig hebben en we zetten echt alle zeilen bij om in deze tijd voor hen zo goed mogelijk bereikbaar te zijn”, aldus directeur Roline de Wilde. “Uiteraard brengen de huidige maatregelen wat extra uitdagingen met zich mee en nemen we het welzijn van onze vrijwilligers die de gesprekken voeren via telefoon en chat zeer goed in acht. Velen staan klaar om iets extra’s te doen.

Het is de laatste paar weken zeer druk bij De Kindertelefoon. Sinds de invoering van de maatregelen tegen het coronavirus voeren de vrijwilligers dagelijks circa vijftienhonderd gesprekken. Eerder waren dat er ongeveer duizend per dag.

Kinderen bellen en chatten om te praten over veel verschillende onderwerpen die te maken hebben met het virus. Zo maken ze zich bijvoorbeeld zorgen over wat er de komende tijd gaat gebeuren en vrezen ze dat zijzelf of hun grootouders ziek worden.

De Kindertelefoon heeft zeshonderd vrijwilligers die vanwege de drukte vaker en langere diensten draaien dan normaal. Nu kunnen zij de vele telefoontjes en chatverzoeken aan, maar op piekmomenten komen kinderen nog wel in de wachtrij te staan of moeten ze het iets vaker proberen.

Forum

Ook heeft De Kindertelefoon een forum waar jongeren met elkaar kunnen praten. Hier is het coronavirus al langere tijd onderwerp van gesprek. Sinds aanscherping van de maatregelen is duidelijk zichtbaar dat eerdere met lichte ergernis geplaatste opmerkingen als Ik mag niet gaan sporten van m’n ouders. Wat nu? plaats hebben gemaakt voor meer zorgen. Jongeren gaan bijvoorbeeld bij elkaar te raden over vragen als: Hoe kan ik mijn sociale contacten nu onderhouden? en: Hoe ga ik dit doen met mijn eindexamens? “We faciliteren een plek waar kinderen elkaar, onder toeziend oog van moderatoren, kunnen helpen. Mooi om te zien dat kinderen elkaar, nu het vaste contact op school wegvalt, op deze plek weten te vinden om elkaar een hart onder de riem te steken,” besluit De Wilde.

De Kindertelefoon – in het kort:

De Kindertelefoon is dé plek in Nederland waar kinderen van 8 tot 18 jaar gratis en vertrouwelijk kunnen praten over onderwerpen die ze niet durven, kunnen of willen bespreken in hun eigen omgeving. Speciaal opgeleide vrijwilligers voeren gesprekken via telefoon en chat. Ook heeft De Kindertelefoon een zeer drukbezocht forum waar jongeren elkaar, op een veilige plek, kunnen helpen.

Bron: nu.nl / kindertelefoon.nl 

Dit bericht is 2849 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail