Beeldschermen verantwoordelijk voor snelle toename aantal kinderen met autisme??

Facebooktwitterlinkedinmail

28 augustus 2017 –De enorme toename van het aantal jonge kinderen met de diagnose autisme heeft mogelijk te maken met de hoeveelheid tijd die ze achter beeldschermen doorbrengen. Haal je een kind weg van het scherm, dan verdwijnen de op autisme lijkende symptomen binnen een maand??

Dat wordt beweert naar aanleiding van een op zijn minst discutabel ‘wetenschappelijke’ onderzoek, gepubliceerd in Psychology Today . De Franse kinderpsychiaters dr. Isabelle Terrasse en dr. Anne-Lise Ducanda bestudeerden kinderen tussen de 0 en 4 jaar die in het ziekenhuis de diagnose autisme hadden gekregen en verboden ze om nog langer naar een tv, telefoon, tablet of laptop te kijken. Een maand later waren alle klachten verdwenen. De psychiaters spreken dan ook van ‘virtueel autisme’.

Noot Redactie: Terecht stellen mensen vraagtekens bij dit onderzoek. Immers Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Met autisme word je geboren, en blijft gedurende je hele leven een rol spelen. Het wordt niet veroorzaakt door de opvoeding zo stelt de NVA.

De vraag is dus of de bestudeerde kinderen wel de diagnose autisme hadden. Of dat de kinderen gedrag vertoonden wat door sommige mensen geassocieerd worden met autisme.

Daarnaast kun je ook afvragen is je überhaupt een dergelijke diagnose al met zoveel zekerheid kunt stellen bij kinderen tussen de 0 (!) en 4 jaar! 

Lees hier onder het vervolg van het bewuste artikel  wat gerust met een korrel zout mag worden genomen. 

Beeldschermen remmen ontwikkeling

De onderzoekers concluderen dat de beeldschermen de hersenontwikkeling van deze kinderen belemmeren en ervoor zorgen dat ze geen normaal sociaal leven opbouwen. Kleine kinderen leren door dingen aan te raken, zoals wanneer ze met speelgoed spelen. Ze ontwikkelen hun spraakvermogen door gesprekjes met anderen. Licht en geluid van elektronische schermen houden de aandacht vast, maar ontwikkelen de hersenen niet. Schermen zijn zelfs zo aantrekkelijk dat kinderen eraan verslaafd raken. Ze raken daardoor geïsoleerd van menselijke interactie die noodzakelijk is voor de ontwikkeling van communicatievaardigheden. Nog erger: het licht en geluid kan zelfs pijnlijke emoties oproepen waar kinderen slecht mee om kunnen gaan. Deze gevoelens kunnen leiden tot agressief en boos gedrag.

De explosie van het aantal mensen met autisme houdt dan ook gelijke tred met de opkomst van de televisie en later de digitale revolutie. In 1975 had een gezin één tv met enkele zenders. Vandaag hebben ze tien tot vijftien schermen in huis.

Waarschuwend filmpje

De psychiaters hebben een filmpje uitgebracht om ouders te waarschuwen: speel met je kinderen, bouw een zandkasteel of maak een tekening, maar laat ze alsjeblieft niet de hele dag naar een scherm turen.

Bron: vakbladvroeg.nl

 

Dit bericht is 10359 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail